Статті

Мода на легкість: дашки для вхідних дверей та навіси

Здалеку

Дашок над вхідними дверима – елемент фасаду, важливість якого помічаєш не відразу. Але його значення оцінили ще наші далекі предки – сотні років тому цей елемент ніс на собі не тільки захисні, але й естетичні функції. Завдяки цьому часто ошатному і вишуканому елементу гості складали перше враження про будинок, до якого підходили.

Історія сучасного дашка починалася давно. На Русі пра-прабабусею дашка була веранда. У дерев’яної хати – це дерев’яна прибудова з декількома сходами, куди потрапляла людина, виходячи з дому. У дворянських особняків – це капітальна, грунтовна прибудова перед парадним входом.

Розвиток такого архітектурного елементу прямо пов’язаний і з кліматом тих країн, де він з’являвся.

Найчастіше його можна знайти в Росії, Англії та інших країнах з північним характером. Там, де на будинок обрушуються дощі, сніги і вітри протягом 6 місяців на рік, а то й довше. А ось, наприклад, в українському домі (клімат вже м’якше) ганок зустрічався дуже рідко. У Європі найпоширенішим видом дашка була виступаюча над першим поверхом архітектурна надбудова уздовж всього фасаду.

 

Ще недавно

Головна мета розміщення дашка над вхідними дверима – це захист двері і людини від опадів і вітру. І з цією метою справлялися й справляються дуже багато матеріалів і конструкцій. Але в процесі їх розвитку приходить мода на одні, інші стають недоречними і неактуальними. З багатьох причин.

Зовсім в недалекому минулому кращим варіантом захисту вхідних дверей вважався кований дашок, дашок з чорного металу або покритий тим самим матеріалом, що і дах будинку – шиферний або черепичний. Але головний спільний недолік таких матеріалів – вага готової конструкції.

Ну і маса окремих недоліків у кожного. Наприклад, головний недолік чорного металу – це, звичайно, іржа і фарба, яка постійно руйнується і відвалюється лахміттям. Рано чи пізно іржа розповзається по інших матеріалах, які використані у будівництві споруди – по всіх елементах, які контактують з дашком. Весь фасад від цього набуває сумного вигляду. Плюс нескінченні перефарбовування після зими. І розпечений метал влітку. Загалом, тут все зрозуміло.

Що стосується шиферу і черепиці. Ці матеріали не вимагатимуть такого ретельного і виснажливого догляду, мінятися теж не будуть. Навпаки, виглядають досить солідно. Іноді навіть занадто. У сучасному будівництві при великій кількості металу, скла, пластику їм просто дедалі рідше знаходиться місце.

 

Зараз

Модні інноваційні матеріали і форми, використовувані в сучасному будівництві, диктують і нові форми дашків. Для приватного будинку, в якому активно використовується пластик (вікна, двері, сайдинг та ін.), ковані елементи будуть зовсім недоречні, а черепиця виглядатиме гостем із минулого.

Для ефектних офісних і торгових будівель, для нового міського соціального будівництва ідеальним зараз виявляється поєднання нержавіючої сталі або алюмінію зі склом або полікарбонатом. При цьому для приватного будівництва скло вибирають рідко через його підвищену травмонебезпечність та високу ціну.

А поєднання алюмінієвого каркаса і стільникового полікарбонату можна вважати ідеальним для нового приватного будівництва з дотриманням сучасних архітектурних тенденцій і принципів.

 

 

 

 

 

 

 

У таких дашках є для цього цінні якості:

  • Легкість конструкції і простота монтажу – можна кріпити самостійно за допомогою болтів, які поставляються в комплекті,
  • Актуальні прості форми – можна поєднувати з пластиковими, металевими, скляними елементами,
  • Захист від ультрафіолету – якісний полікарбонат захищає не тільки від опадів і вітру, але й відбиває частину сонячного світла,
  • Широка кольорова гама – колір полікарбонату і пофарбованого алюмінію може чудово гармоніювати з усіма елементами фасаду,
  • Стійкість до корозії – іржа просто виключена.

Отже, можна вважати, що у нинішньої моди на алюміній в приватному будівництві є досить серйозні практичні та стилістичні підстави.

В рамках проекту Domex виробляються саме такі дашки для вхідних дверей. Вони поєднують два найбільш оптимальні матеріали для подібних світлопрозорих навісів: алюміній і полікарбонат. До того ж вони легко збираються безпосередньо на місці установки як конструктор, кріпляться на спеціально розроблену фурнітуру за допомогою анкерних болтів. Власне виробництво дозволяє виготовити дашок за індивідуальним проектом, будь-якої форми і розміру для будь-яких призначень, не тільки як дашок для вхідних дверей, але і як навіс.