Статті

Безпека на дитячих спортивно-ігрових майданчиках

Останнім часом батьки стали більш серйозно підходити до дозвілля своїх дітей, у тому числі і до їх фізичного розвитку. Саме тому як у громадських дворах, так і на території приватних будинків все частіше стали з’являтися дитячі ігрові та спортивні комплекси.
Створюючи дитячий майданчик і приводячи дітей на нього, слід завжди пам’ятати про безпеку!

Якщо ви проявили ініціативу і вирішили встановити у дворі дитячий майданчик, потрібно обов’язково перевірити його безпечність


Встановлюючи дитячі ігрові елементи для майданчика, необхідно звертати увагу, із яких матеріалів вони зроблені, якими фарбами та лаками вони оброблені. Все має бути зроблено з екологічно чистої сировини. Всі матеріали, із яких виробляються елементи дитячих майданчиків, повинні бути сертифіковані.
Також треба стежити, щоб елементи дитячих майданчиків монтувалися правильно: зберігався безпечний вільний простір для кожного елемента ‒ щоб діти, що грають біля різних елементів, не заважали один одному, стежити, щоб гойдалки стояли стійко, щоб не стирчали гострі кути, які можуть поранити дитину.

Якщо ви привели дитину на дитячий майданчик, не залишайте її без нагляду. Перевірте ‒ чи все безпечно на даному майданчику.

По-перше, перевірте покриття майданчика. Падіння на землю ‒ це дуже поширений випадок на дитячих майданчиках. Перевірте, щоб покриття було якомога м’якішим. Уникайте майданчиків з повністю бетонним покриттям або дуже утоптаною землею.

По-друге, перевірте гойдалки. Вони повинні бути розташовані далеко від інших елементів майданчика, щоб запобігти ризику удару гойдалками. Даний елемент дитячого майданчика повинен стояти стійко, не хитатися.

По-третє, перевірте стан гірок. Вони повинні бути виконані з хорошого металу, без ознак корозії (іржі). Вони не повинні мати гострих кутів, тріщин і порізів на поверхні ската. Гірка обов’язково повинна мати поручні, щоб убезпечити дитину від випадіння з гірки. Платформа гірки й сама гірка повинні бути щільно зістиковані. Перевірте, щоб не було трухлявих брусків і сходинок гірки, які можуть тріснути і поранити дитину.

По-четверте, перевірте пісочницю. Подивіться, чи немає в піску битого скла, сміття і сторонніх предметів.

Гойдалки, дитячі гірки і пісочниці – це те, що слід перевірити в першу чергу, тому що саме з цих елементів у більшості випадків починається вивчення дитячого майданчика дитиною. Всі інші елементи можна оглядати в міру виникнення інтересу до них у вашої дитини.